Vanaf 1 juli 2015 is de werkgever bij een beëindiging van een arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever een transitievergoeding verschuldigd aan elke werknemer met een dienstverband dat tenminste 24 maanden heeft geduurd. De transitievergoeding is verschuldigd ongeacht de ontslagroute en ook ingeval een tijdelijke arbeidsovereenkomst van rechtswege afloopt en niet wordt voortgezet op initiatief van de werkgever. De transitievergoeding komt in de plaats van de beëindigingsvergoeding op basis van de kantonrechtersformule.
De transitievergoeding bedraagt- kort gezegd – 1/6 van het gewogen maandsalaris per elk halfjaar bij een dienstverband tot 10 jaar. Voor de periode na het tiende dienstjaar bedraagt de transitievergoeding 1/4 van het gewogen maandsalaris per elk halfjaar dienstverband. De duur van het dienstverband wordt niet naar beneden afgerond. De periode van 6 maanden dienstverband dient dus volledig te zijn voltooid.
Tot 1 januari 2020 geldt een overgangsregeling voor werknemers van 50 jaar en ouder die tenminste 10 jaar in dienst zijn. Voor hen geldt een verhoogde transitievergoeding van 1/2 van het gewogen maandsalaris per elk halfjaar ná hun 50ste verjaardag. De overgangsregeling is niet van toepassing voor kleine werkgevers. Dat zijn werkgevers die in de tweede helft van het kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarin de arbeidsovereenkomst eindigt of niet wordt voorgezet, gemiddeld minder dan 25 werknemers in dienst hadden.
Tot 1 januari 2020 geldt ook een overgangsregeling voor kleine werkgevers ingeval de arbeidsovereenkomst is geëindigd wegens de slechte financiële situatie van de werkgever. Die regeling houdt in dat bij de berekening van de transitievergoeding de maanden van het dienstverband vóór 1 mei 2013 buiten beschouwing worden gelaten.
Bij de berekening van het maandsalaris wordt – net als bij de kantonrechtersformule – rekening gehouden met het bruto maandsalaris en de vaste loonbestanddelen, zoals de vakantietoeslag, een 13e maand, een structurele overwerkvergoeding en/of een vaste ploegentoeslag.
De transitievergoeding bedraagt maximaal € 75.000,- bruto of maximaal een bruto jaarsalaris indien de werknemer een hoger salaris heeft dan € 75.000,- bruto. Het maximumbedrag wordt vanaf 1 januari 2016 jaarlijks geïndexeerd.
De transitievergoeding is niet verschuldigd ingeval de arbeidsovereenkomst eindigt of niet wordt voortgezet:
- vóór de dag waarop de werknemer 18 jaar wordt en de werknemer gemiddeld niet meer dan 12 uur per week werkzaamheden heeft verricht;
- in verband met of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd of de pensioengerechtigde leeftijd door de werknemer,
tenzij het niet toekennen van de transitievergoeding naar het oordeel van de kantonrechter naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.
Onder bepaalde voorwaarden kunnen kosten in mindering worden gebracht op de transitievergoeding. Dit betreft transitiekosten en inzetbaarheidskosten. Transitiekosten zijn kosten voor maatregelen gericht op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de periode van werkloosheid van de werknemer. Hierbij valt te denken aan outplacementkosten. Inzetbaarheidskosten zijn kosten die gemaakt zijn tijdens het dienstverband en die verband houden met het bevorderen van de bredere inzetbaarheid van de werknemer in een toekomstige functie bij een andere werkgever. Voordat de kosten worden gemaakt, dient de werknemer schriftelijk in te stemmen met het in mindering brengen van de kosten op de transitievergoeding.
In een CAO kan een voorziening zijn opgenomen die gelijkwaardig is aan de transitievergoeding en die gericht is op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de periode van werkloosheid. In dat geval is de werkgever, naast de CAO voorziening, geen transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd.
Ingeval van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever kan de Kantonrechter een billijke vergoeding ten laste van de werkgever aan de werknemer toekennen. Die billijke vergoeding kan ook naast de transitievergoeding of bij een dienstverband korter dan 24 maanden worden toegekend.
Wilt u advies of nadere informatie over uw eigen situatie, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 033-4556809 of via info@kuijpersadvocaten.nl