Een proeftijd moet schriftelijk worden vastgelegd en moet voor beide partijen gelijk zijn.
Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan een proeftijd worden overeengekomen van ten hoogste twee maanden. Ook bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van twee jaar of langer kan een proeftijd van ten hoogste twee maanden worden overeengekomen.
Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar, kan een proeftijd van ten hoogste één maand worden overeengekomen. Datzelfde geldt voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd waarvan het einde niet op een kalenderdatum is gesteld, zoals een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die is aangegaan in verband met vervanging van een andere werknemer wegens ziekte of zwangerschaps- en/of bevallingsverlof. Bij CAO mag deze termijn worden verlengd tot maximaal twee maanden.
Sinds de inwerkingtreding van het eerste deel van de Wet werk en zekerheid (WwZ) op 1 januari 2015 kan geen proeftijd meer overeengekomen worden indien de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor ten hoogste zes maanden.
Een proeftijd mag niet worden opgenomen in een opvolgende arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en dezelfde werkgever, tenzij die overeenkomst duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werknemer eist dan de vorige arbeidsovereenkomst.
Een proeftijd mag ook niet worden opgenomen in een opvolgende arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en een andere werkgever die ten aanzien van de werkzaamheden redelijkerwijze geacht moet worden de opvolger van de vorige werkgever te zijn.
Ingeval een proeftijd wordt overeengekomen die niet is toegestaan, dan is het proeftijdbeding nietig. De werkgever en de werknemer kunnen in dat geval geen rechten ontlenen aan het proeftijdbeding.
Geldt er een CAO die al vóór 1 januari 2015 van toepassing was en waarin een afwijkende regeling voor de proeftijd is opgenomen? Dan geldt de regeling uit de CAO tot het einde van de looptijd van de CAO of uiterlijk 1 juli 2016.
Wilt u advies of nadere informatie over uw eigen situatie, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 033-4556809 of via info@kuijpersadvocaten.nl.