Op 2 februari 2016 is duidelijk geworden dat de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) definitief verleden tijd wordt. Het vertrouwde systeem dat zowel opdrachtgever als opdrachtnemer fiscale zekerheid gaf, wordt afgeschaft. Hiervoor in de plaats komt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) en zal de Belastingdienst overeenkomsten toetsen. Wat betekent dit voor de praktijk?
Waarom?
Veel ondernemers vragen zich af waarom de VAR wordt afgeschaft. De belangrijkste reden is dat een afgegeven VAR de opdrachtgever zekerheid gaf dat hij niet verplicht was om voor de ZZP’er of flexwerker loonheffingen in te houden en af te dragen. Bij schijnzelfstandigheid kon de Belastingdienst geen naheffingen aan de opdrachtgever opleggen en miste daarmee inkomsten. De afschaffing van de VAR is er dan ook niet op gericht om het voor ondernemend Nederland gemakkelijker te maken en meer rechtszekerheid te bieden, integendeel.
De gevolgen
De VAR komt per 1 mei 2016 te vervallen. Voor opdrachtgevers, ZZP’ers en flexwerkers is het noodzaak om vóór 1 mei 2016 juridisch correcte overeenkomsten te sluiten. Die overeenkomsten dienen in de dagelijkse praktijk ook te worden nageleefd. Vanaf 1 mei 2016 zal de Belastingdienst namelijk niet alleen controleren of de overeenkomst van opdracht of aanneming van werk voldoet aan de wettelijke eisen. De Belastingdienst zal tevens controleren of datgene wat in de overeenkomst staat ook overeenkomt met de werkelijkheid. Voldoet de overeenkomst óf de praktijk niet aan de gestelde eisen, dan loopt de opdrachtgever vanaf dat moment grote risico’s.
Fiscale en juridische risico’s
Deze veranderingen zullen twee gevolgen hebben. Allereerst loopt de opdrachtgever het risico gconfronteerd te worden met (fiscale) claims. De opdrachtgever kan geconfronteerd worden met naheffingen loonbelasting verhoogd met rente en boeten. Ook de bedrijfsvereniging en een bedrijfspensioen¬fonds kunnen naheffingen opleggen. Daarnaast zal de aandacht nóg meer dan nu al het geval is, gericht zijn op de vraag of er mogelijk sprake is van een dienstbetrekking tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Recent heeft de rechtbank bijvoorbeeld geoordeeld dat enkele “zelfstandige” pakketbezorgers van Post.nl “gewoon” in dienst zijn bij deze postbezorger, met alle gevolgen van dien. Wij voorzien een toename van dergelijke procedures/risico’s.
Advies
Zorg ervoor dat de afspraken tussen u en uw opdrachtgever/opdrachtnemer goed op papier staan. Een goed opgestelde overeenkomst kan veel problemen én kosten voorkomen. Wilt u advies of nadere informatie over het werken met overeenkomsten van opdracht of aanneming van werk of het opstellen daarvan, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 033-4556809 of via info@kuijpersadvocaten.nl.